07 листопада

В ІВЦ "Бузок" «Fountain-Art – Водограй-мистецтво» з 08.11.2020 по 20.11.2020

«Fountain-Art – Водограй-мистецтво»

(08.11.2020 – 20.11.2020)

       Художня творчість відомого самобутнього індійського художника Шрі Чинмоя характеризується особливим вибором кольорового рішення і техніки, а також оригінальністю стилю автора. Своє мистецтво майстер назвав «Jharna-Kala», що у перекладі з бенгальського означає «Водограй-мистецтво».

 

        Стиль творів Шрі Чинмоя відрізняється завдяки незвичайній техніці використання спеціально виготовлених губок і пензлів, які створюють вражаючий ефект легкості мазка і філігранності форми. Завдяки інтуїтивно знайденим сполученням кольорів абстрактні картини Шрі Чинмоя, що здаються по-дитячому простими на перший погляд, випромінюють енергію і дарують цілюще відчуття гармонії. Соковита палітра фарб і неприборканий порив образів птахів  діють на органи зору подібно масажу.

        Шрі Чинмой використовував різноманітні техніки – акварель, гуаш, фломастери, туш на виготовленому власноруч тайському папері з включенням пелюсток квітів. Радісні малюнки птахів, образ яких проходить крізь всю творчість художника, нагадують каліграфію дзен-буддизму. Образ птаха займає особливе місце у творчості художника. Це метафоричне вираження устремління душі, або внутрішнього «Я», яке прагне вийти за межі звичайності, підіймаючись вгору і розширюючи відчуття свободи і незалежності.

       Художник в своїх роботах не слідував канонам якоїсь однієї живописної школи, оскільки його мистецтво народжується спонтанно. Картини Шрі Чинмоя позбавлені епатажу. Мовою мистецтва він висловлював те, що приходило з середини душі. Малюючи, майстер дозволяв своєму мистецтву бити фонтаном  енергії прямо з серця. Його творчість передає відчуття гармонії, єдності та щирої радості.

       Оригінали картин Шрі Чинмоя дістали визнання й експонувались в таких відомих музеях і залах, як музей Вікторії та Альберта в Лондоні, Метрополітен музей мистецтв та будинок секретаріату ООН у Нью-Йорці, будинок   Юнеско  в Парижі, Національна галерея в Оттаві, Галерея єдності миру в Цюріху, галерея «Карусель» у Луврі та багатьох інших культурних та громадських центрах світу. Виставки оригінальних робіт Шрі Чинмоя відбулись во многих городах України, у тому числі в Києві (будинок Верховної Ради, Український фонд культури), Харкові (художній музей, муніципальна галерея, художня галерея імені Генріха Семирадського). Більш детальну інформацію про художню творчість автора можна знайти на сайте: www.srichinmoyart.com

 

Довідка: Шрі Чинмой (1931-2007) – народився в Індії. З 1964 він проживав в Нью-Йорку, багато подорожував. Він бував з лекціями у найвідоміших університетах світу, серед яких Гарвардський, Кембріджський, Прінстонський, Єльський, Стенфордський, Колумбійський, Оксфордський, Токійський університети. Вся творчість Шрі Чинмоя сповнена глибокою любов'ю і прагненням до світового єдності. Є тема, яка проходить через всю творчу діяльність Шрі Чинмоя, а також виражається в десятиліттях його праці на благо ООН як організації, яка прагне до встановлення світової гармонії. Це тема – єдність миру. Був номінованим на Нобелівську премію миру 2007 року.

Read 306 times
Rate this item
(0 votes)
Шаблоны для сайта